Suomalainen luonto on aktiiviliikkujan unelma

Luonto tarjoaa mahdollisuuden erilaisille aktiviteeteille marjastatuksesta maastopyöräilyyn. Kevyempää harrastusta kaipaava selviää hyvin ilman välineitä tai hyvillä kengillä, mutta luonto tarjoaa mahdollisuuden myös vaativimmille harrastuksille, joissa oikeanlaisiin harrastusvälineisiin panostaminen on tärkeää. Aktiviteeteissa on myös loukkaantumisten estämiseksi tärkeää tietää, mitä tekee, joten alkuun kannattaa harkita osallistumista vaikka alkeiskurssille tai vähintään kysyä neuvoa kokeneelta harrastajalta esimerkiksi välinevuokraamosta.

Maastopyöräily haastaa uudella tavalla

Maastopyöräilyssä kehittyy tasapaino, kunto ja koordinaatio. Toisin kuin yleisesti luullaan, laji ei ole pelkästään nuorten hurjapäiden hommaa, vaan sopii koko perheelle. Ensimmäinen pyörä kannattaa joko vuokrata tai ostaa ammattitaitoisen myyjän avustuksella, sillä hän osaa kertoa paremmin tarvittavista jousituksista ja pyörän säädöistä. Maastopyöräilylle sopivia paikkoja löytyy runsaasti ympäri Suomen. Lisäksi pääsääntöisesti pyöräillä saa siellä, missä saa kävelläkin, kunhan ei jätä jälkeensä roskaa tai häiritse muita.

Melominen tuo mielenrauhaa ja kehittää kuntoa

Melomista voi harrastaa lähes missä tahansa isomman tai pienemmän vesistön luona. Suomessa suosituilla paikoilla löytyy runsaasti myös vuokraamoita kajakeille. Näistä paikoista saa usein myös ohjeita melomiseen ja mahdollisesti hyviä reittejä. Melominen on hyvää liikuntaa erityisesti olkapäiden ja rintakehän lihaksille. Rauhalliseen tahtiin edetessä voi samalla ihastella luontoa. Erityisesti aamuvarhaisella meloessa on tunnelma lähes taianomainen, kun aurinko vasta nousee ja ympärillä vallitsee hiljaisuus. Merellä meloessaan saattaa ulkosaaristossa törmätä vaikka hylkeeseen.

Kalliokiipeilyssä kehitys on lähes loputonta

Kiipeilyssä itsensä haastaminen saa uuden merkityksen. Kiipeilyä voi harrastaa monessa eri paikassa, ja useat kiipeilyseurat järjestävätkin kursseja, sekä sisällä tapahtuvaan seinäkiipeilyyn, että kalliokiipeilyyn. Kalliokiipeilystä on olemassa ilman valjaita tapahtuva muoto, boulderointikiipeily, jossa kiivetään matalia ja helpohkoja seiniä. Alle haetaan niin sanotut crash padit, jotka suojaavat jonkin verran, jos kiipeilijä sattuu putoamaan. Kiipeilyssä erityisesti lihaskunto kehittyy melkoisesti, mutta laji vaatii myös notkeutta ja hyvää keskittymiskykyä ja mielenhallintaa.

Lajien yhdistely tuo lisäintoa

Aktiivisemman tai vaihtelua kaipaavan harrastajan ei tietenkään tarvitse jumittua vain yhteen harrastukseen, vaan lajeja voi yhdistellä mielensä mukaan ja monet niin tekevätkin. Jätä vaikka pyöräsi kajakkivuokraamon lähelle hyvään säilytyspaikkaan ja jatka eteenpäin meloen ja suuntaa siitä hyvälle vaellusreitille. Vain mielikuvitus on rajana.