Luonto ja vapaa-aika

Luonnossa liikkuminen on yksi vaivattomimmista ja parhaista aktiviteeteista, jolla voi aikaansa kuluttaa. Se on myös edullista, sillä luontoon lähteminen ei vaadi muuta kuin hyvät kengät ja säähän sopivat vaatteet. Jos on suunnitteilla pidempi retki, on syytä pakata mukaan myös eväät, joita voi pysähtyä syömään samalla kun nauttii luonnosta.

Luonto lääkitsee

Monet luonnossa runsaasti liikkuvat pystyvät varmasti allekirjoittamaan väitteen, jonka mukaan metsässä oleileminen tai ylipäänsä luonnossa liikkuminen vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Emme ole loppujen lopuksi ihmislajina tulleet kovin pitkälle siitä, kun asuimme vielä savannilla ja luolissa ja siksi meille on luonnollista kokea olomme rennoksi paikassa jossa luonto on lähellä.

Luonnossa olo parantaa myös aikuisten ja lasten vastustuskykyä. Nykyajan ylihygieeninen ja kaupungistunut ympäristö ei altista ihmisiä samalla tavalla erilaisille mikrobeille ja lialle, joita luonnossa kohtaa. Tämä on johtanut allergioiden yleistymiseen, kun oma puolustusjärjestelmä reagoi voimakkaasti harmittomiinkin aineisiin. Kannattaa siis huoletta möyriä metsälampien rannassa ja kaivaa maata ja pusikkoa vaikka omassa puutarhassa tai lähimetsässä.

Helppoja ja vaativia aktiviteetteja

Luonto tarjoaa runsaasti tekemistä ja vain mielikuvitus on rajana, kun pohtii itselleen sopivaa puuhaa luonnossa. Kevyesti pääsee alkuun lähtemällä yksinkertaisesti metsään kävelylle etsimään uusia polkuja, kiipeää pienelle kalliolle ihastelemaan maisemia tai käy läheisen järven rannalla kävelemässä tai uimassa. Myös sienestys ja marjastus ovat melko helppoa ja miellyttävää puuhaa, ja niihin saa huomaamattaan kulumaan runsaastikin aikaa, kun löytää sopivan sieni-, tai marjapaikan. Kannattaa tutustua etukäteen kerättäviin sieniin ja marjoihin tai ottaa mukaan opas tai älypuhelin, jolla voi varmistaa, että kerätyt sienet tai marjat eivät ole myrkyllisiä. Myös kokenut marjastaja- tai sienestäjätuttu voi olla arvokas apu.

Hieman vaativampaa aktiviteettiä kaipaavalle voi luonnossa kokeilla esimerkiksi polkujuoksua tai suunnistusta. Kunto nousee nopeasti ja samalla mieliala kohoaa liikkuessa. Karttojen lukeminen saattaa aluksi tuntua haastavalta, mutta siihen oppii nopeasti. Kaikki nämä harrastukset sopivat hyvin tehtäväksi myös koko perheen kanssa ja erityisesti lapsille voi olla myöhemmin hyötyä siitä, että osaa liikkua luonnossa ja tuntee syötävät sienet ja marjat.