Retkeilyn perusteita

Retkeily on mukava harrastus, ja se on alun sijoitusten jälkeenkin suhteellisen halpaa ja helppoa, kun luontoon lähteminen ei vaadi muuta kuin varusteet, joilla pärjää vaikka viikonlopun yli. Retkeilyssä alkuun pääseminen saattaa hieman takkuilla, mutta sen jälkeen kyseinen harrastus on miellyttävä ja helppo keino rentoutua.

Minkälaista retkeilyä on tavoitteena?

Lähtiessä kannattaa varustukseen ja yleisen mukavuuden takia miettiä valmiiksi, minkälaisia tavoitteita haluaa retkellään saavuttaa. Jos omat intressit ovat vaelluksessa tai vaikka geokätköilyssä, ei välttämättä kannata lähteä kalastusintoilijan kanssa maastoon. Tässä tulee jo varusteidenkin suhteen ongelmia, sillä harrastusvälineet vievät oman tilansa. Jos lähtee yhdessä tai porukalla, kannattaa varmistaa, että kaikilla on suunnilleen samat intressit ja toivomukset. Joitakin poikkeuksia ja kompromisseja joutuu tietysti tekemään, mutta retkeily on nautinnollisempaa, kun se on mukavaa kaikille osapuolille.

Reitti kannattaa valita kunnon ja varusteiden mukaan

Moni vaellusreitti on sopiva kaikille, kun vain etenee rauhassa omaan tahtiinsa. Kuitenkin rankemmilla reiteillä kannattaa huomioida omat rajoitteensa. Jos kunto on heikko, se ei välttämättä ehdi palautua riittävästi taukojen aikana, ja vaelluksesta tulee vähintäänkin epämiellyttävää, minkä lisäksi loukkaantumisen riski kasvaa.

Reittiä valitessa kannattaa myös huomioida omat varusteensa. Kevyillä, päiväretkivarusteilla ei kannata lähteä vaativille ja pitkille vaelluksille. Toisaalta pitkille reissuille mennessään on huomioitava myös, että kaikki on kannettava mukanaan, joten turhuuksia ei kannata raahata mukaan. Hyvät kengät ovat myös todella tärkeät. Täysin uusilla kengillä ei kannata lähteä matkaan, vaan niitä on hyvä sisäänajaa muutamia kertoja ennen matkaa.

Perustaidot kuntoon

Tietyt perustaidot on hyvä osata ennen luontoon lähtemistä. Niistä kartanlukutaito on ehdoton, ja sitä kannattaa harjoitella jo ennen lähtöä. Monet taidot karttuvat kokemuksen myötä, mutta aluksi kannattaa aloittaa helpoista retkistä tai vastaavasti liikkua pidemmillä tai vaativilla retkillä kokeneempien retkeilijöiden kanssa.

Tietynlainen valppaus ja kyky tulkita ympäröiviä olosuhteita kehittyvät myös retkeilyn myötä, mutta jonkin verran olisi hyvä osata tulkita sään muutoksia ja ennustaa säätä. Erityisesti meriolosuhteissa sään tunteminen on tärkeää ja voi parhaimmillaan pelastaa henkiä. Huonot sääolosuhteet ovat kuitenkin enimmäkseen selätettävissä oikealla varustuksella.