Rauhoittavaa tekemistä maaseudulla

Vaikka monet lähtevätkin maaseudulle pakoon kaupungin hälyä ja haluavat rentoutua, usein pieni puuhastelu on myös hyvin palauttavaa ja lisää intoa lomailuun jatkossakin. Maaseudulla on runsaasti pientä tekemistä, johon voi halutessaan syventyä pidemmäksikin aikaa. Näissä hommissa tulee samalla vietettyä aikaa luonnossa, joka on monessa tutkimuksessa todettu hyväksi stressin poistajaksi ja palautumiskeinoksi. Maaseudulla voi tehdä pienen irtioton arjesta pienten askareiden avulla.

Puutarhan hoidossa huolet unohtuvat

Omaa pientä kasvimaata voi usein suunnitella tunteja ja pelkkien rikkaruohojen kitkemiseen saa aikaa kulumaan. Koska tarkoituksena on kuitenkin rentoutua, kannattaa hommia jakaa pieniin pätkiin. Voi vaikkapa kitkeä yhden sivustan kerrallaan ja istuskella sen jälkeen lukemassa kirjaa tai rentoutua pienellä uintipulahduksella. Oman maan vihannekset ja marjat maistuvat myös usein paremmalta, kun takana on tyydytys itse tehdystä työstä. Kitkemisen tai muiden puutarhatöiden jälkeen itsensä voi palkita vaikka kulhollisella mansikoita.

Eläinten seura tuo hyvän mielen

Maaseudulla on usein myös mahdollista löytää läheltä eläimiä, kuten lehmiä, lampaita, hevosia, kanoja, koiria ja kissoja. Luvatta ei voi tietenkään mennä toisten alueille, eikä tuntemattomien eläinten silittely yleensä olekaan järkevää. Monet lampaat ja lehmät ovat kuitenkin melko sosiaalisia eläimiä ja jos ne sattuvat tulemaan aitauksen reunalle, voi niitä käydä lähietäisyydeltä katselemassa.

Usein pelkästään eläinten seurassa oleminen rentouttaa. Kiireet ja ikävät asiat unohtuvat helposti katsellessa lehmien märehtimistä. Kesyt tallikissat saattavat tulla silitettäväksikin, mutta niidenkin kanssa kannattaa noudattaa tiettyä varovaisuutta, kissa kun on pohjimmiltaan melko arvaamaton eläin, joka säikähtää helposti ja puolustaa itseään raivokkaasti.

Myös villieläimiä voi bongailla maaseudulla runsaastikin. Kesäisiltä pelloilta saattaa löytää ketun tai mäyränkin. Lisäksi siellä on useita eri lintuja syömässä pikkuhyönteisiä ja kasveja. Iltahämärällä saattaa nähdä pöllönkin etsimässä itselleen saalista pikkujyrsijöistä. Metsässä puolestaan saattaa törmätä jopa karhuun tai ilvekseen, jos lähtee tarpeeksi kauas asutuksesta. Suurpetojen, varsinkaan karhun, kanssa tosin harva haluaa tehdä lähempää tuttavuutta, joten metsässä liikkuessaan on syytä pitää meteliä ja tömistellä paljon. Tämä pitää karhut yleensä loitolla, sillä ne luonnostaan karttavat ihmistä. Samalla menetelmällä välttyy myös kyyn puremalta.